...Ցույց տալ ավելին Ցույց տալ ավելի քիչ

Ինչպես ճիշտ պահել գինին տանը` խորհուրդներ սոմելյեներից

Ինչպես ճիշտ պահել գինին տանը` խորհուրդներ սոմելյեներից

Գինին տանը ճիշտ պահելու շնորհիվ կարելի է պահպանել նրա համը, բույրը և ընդհանուր որակը։ Գինին այն խմիչքներից է, որը շարունակաբար զարգանում և բարելավվում է շշի մեջ և սխալ պահելու դեպքում այն պարզապես ժամանակի ընթացքում օքսիդանում է, կորցնում բնորոշ հատկությունները և փչանում։

Այսպիսով, Վինո Վինոն Ձեզ համար առանձնացրել է սոմելյեների կողմից մի քանի կարևոր խորհուրդ, թե ինչպես պահել գինին տանը, որպեսզի կարողանաք վայելել խմիչքն ավելի երկար ժամանակ։

Անդրադառնանք խորհուրդներին․․․

1. Գինու պահպանման ջերմաստիճան

Գինի  պահելու դեպքում ուշադրություն դարձրեք միջավայրի կայուն ջերմաստիճանին՝ 7–18°C (45–64°F) միջակայքում և հաշվի առեք, որ գինիների որոշ տեսակներ էլ հարկավոր է պահել 13–16°C (55–60°F) ջերմաստիճանում։ Օրինակ՝ Shiraz, Barolo, Pinot Noir։

Խուսափեք ջերմաստիճանի տատանումներից։ Հաճախ, ջերմաստիճանի տատանումը թուլացնում, լայնացնում կամ սեղմում է գինու խցանը և գինու շշի մեջ ներս է թափանցում օդ։ Իսկ օդի պատճառով գինին պարզապես փչանում է։

Գինին երբեք մի պահեք շոգ կամ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, օրինակ՝ սառնարանի վերևում կամ պատուհանի մոտ։ Բարձր ջերմաստիճանի պատճառով գինին ավելի շուտ է հնանում և կարող է ամբողջությամբ փչանալ։

2․ Ապահովեք խոնավություն

Այո, գինիների պահպանման դեպքում խոնավությունն անհրաժեշտ է։ Փորձեք պահել գինին 65–70% խոնավության մակարդակում։ Այս դեպքում չեն չորանա շշերի խցանները և թույլ չեն տա օդի ներթափանցում։

Չնայած, որ խոնավությունն անհրաժեշտ է, եղեք զգույշ։ Քանի որ չափազանց խոնավությունը կարող է առաջացնել բորբոս, իսկ խոնավության ավելի ցածր մակարդակի դեպքում կչորանան խցանները։ Խոնավության անհրաժեշտ մակարդակը պահպանելու համար կարող եք օգտագործել հիգրոմետր և պարբերաբար ստուգել այն՝ ծայրահեղություններից խուսափելու համար։

3․ Պահեք շշերը հորիզոնական դիրքում

Տարբեր ֆիլմերում նկատած կլինեք, թե ինչպես են հերոսները գինիների հավաքածուները պահում հորիզոնական՝ թեք դիրքում։ Եվ այսպես, դա պարզապես դեկորացիա չէ, այլ գինին ճիշտ պահելու միջոց։ Իսկ գաղտնիքն այն է, որ այդ դեպքում գինու խցանը մշտապես խոնավ է մնում և ժամանակի ընթացքում չի չորանում։

4․ Խուսափեք լուսավոր տարածքներից և պահեք գինին անշարժ վայրերում

Գինին պահեք մութ վայրում, քանի որ ուլտրամանուշակագույն ճառագայթները կարող են վնասել խմիչքը և առաջացնել տհաճ բույր։ Նաև, պետք է ընտրել այնպիսի տարածք, որտեղ գինիները կլինեն անշարժ, օրինակ՝ զերծ լվացքի մեքենայի թրթռումներից, հակառակ դեպքում՝ կխառնվի գինու նստվածքը և կխախտվի հնեցման գործընթացը։

 

Որքան երկար կարող եք պահել գինին

 

Գինու պահպանման տևողությունը կախված է նրա տեսակից, որակից և պահման պայմաններից։ Օրինակ՝

Կարմիր գինիներ

  • Cabernet Sauvignon՝ 7 - 10 տարի

  • Merlot՝ 3 - 5 տարի

  • Pinot Noir՝ 2 - 5 տարի

  • Zinfandel՝ 2 - 5 տարի

Սպիտակ գինիներ 

  • Chardonnay՝ 2 - 5 տարի (ավելի երկար՝ եթե թրծված է կաղնու տակառում)

  • Sauvignon Blanc՝ 1 - 3 տարի

  • Riesling՝ 3 - 5 տարի

Վարդագույն գինիներ

  • Rosé՝ 1 - 2 տարի

Փրփրուն գինիներ

  • Չհնեցված (NV)՝ 1 - 3 տարի

  • Հնեցված (Vintage)՝ 5 - 10 տարի 

Աղանդերի գինիներ

  • Port, Sauternes՝ 10 - 20 և ավելի տարի

Լիկյորային (ամրացված) գինիներ

  • Sherry, Madeira՝ 10 - 50 և ավելի տարի

Այս տվյալների միջոցով կարող եք հասկանալ, որ գինին պահպանվել է կատարյալ պայմաններում՝ մութ, զով և կայուն միջավայրում։

Որքան կարող եք պահել բացված գինին

Բացված գինիները շատ ավելի արագ են կորցնում իրենց թարմությունն ու որակը։ Սկսած օքսիդացումից մինչև բույրի ու համի փոփոխություն՝ յուրաքանչյուր գինու տեսակ ունի իր պահման տևողությունը՝ կախված կազմից, ալկոհոլի ու շաքարի պարունակությունից և պահպանման պայմաններից։

Կարմիր գինի՝  3 - 5 օր

Եթե շշի խցանը կրկին տեղադրված է և գինին պահում եք զով վայրում (առանց սառնարանի՝ մինչև 18°C), ապա այն կարող է պահպանել իր համն ու բույրը 3-5 օրվա ընթացքում։ Հետագայում գինին սկսում է օքսիդանալ, կորցնում է իր մրգային և հատիկավոր նոտաները։ Եվ այսպես, թե առաջին հերթին պետք է հաշվի առնել դրա կարգավիճակը։

Սպիտակ կամ վարդագույն գինի՝ 3 - 5 օր

Սառնարանում պահված սպիտակ և վարդագույն գինիները սովորաբար պահպանվում են մինչև 5 օր։ Առաջին օրերից հետո դրանք կարող են կորցնել իրենց թարմությունը և թթվայնությունը, բայց դեռ կարող եք օգտագործել ճաշերի հետ։

Փրփրուն գինի՝ 1 - 3 օր

Փրփրուն գինիները, օրինակ՝ շամպայնը, շատ զգայուն են օդի ազդեցության նկատմամբ։ Եթե շամպայնը խցանով փակված է և պահվում է սառնարանում, ապա կարող է պահպանել փրփրունությունը մինչև 3 օր։ Առանց հատուկ խցանի, դրանք շատ արագ կորցնում են գազավորությունն ու թարմությունը։

Եվ այսպես, գինին ճիշտ պահել նշանակում է լինել հետևողական և պարբերաբար ստուգել միջավայրի ջերմաստիճանը, լուսավորությունը, խոնավությունը և այլն։ Պարզ քայլերի միջոցով կարող եք երկարացնել սիրելի խմիչքների կյանքը։ Դե, իսկ դրանք ձեռք բերել կարող եք Վինո Վինո ալկոհոլի մասնագիտացված խանութից։

 

 

 
 
 
 

 

Ինչպես ճիշտ պահել գինին տանը` խորհուրդներ սոմելյեներից Ինչպես ճիշտ պահել գինին տանը` խորհուրդներ սոմելյեներից

Նորություններ mini Միջոցառումներ

Բոլոր Նորությունները