Բոլորիս հայտնի օղի ալկոհոլային խմիչքը սիրված է հենց իր բազմակողմանի հատկությունների շնորհիվ։ Օրինակ՝ որոշ ուտեստների հետ համադրելիս շատերն օղին նախընտրում են ըմպել առանց որևէ հավելումների, իսկ մեկ այլ ուտեստների հետ օղիից պատրաստում են բազմազան ալկոհոլային կոկտեյլներ։ Այսինքն՝ օղին բազմաբնույթ ալկոհոլային խմիչք է, որը կարելի է ըմպել ինչպես առանց որևէ հավելումների, այնպես էլ համադրել այն այլ ալկոհոլային խմիչքների, մրգերի ու նույնիսկ որոշ համեմունքների հետ։ Օղին նաև ունի բուժիչ հատկություններ ու որոշ մշակույթներում այն կիրառվում էր հենց բուժելու նպատակով։
Օղու տեսակները
Բազում կիրառությունների հետ մեկտեղ, օղու ամենահայտնի երեք տեսակներն են պարզ՝ առանց հավելումների օղին, տարբեր համերով օղին և լցնովի օղին։ Պարզ՝ առանց հավելումների օղին հայտնի է հասարակ համով, որն ըմպելիս կարելի է զգալ միայն օղու ալկոհոլային համը։ Տարբեր համերով օղին սովորաբար արտադրվում է ցիտրուսային մրգերի, հատապտուղների և նույնիսկ կծու համեմունքների հետ, օրինակ՝ գոյություն ունի ցորենի օղի, որը հատկապես նախընտրելի է տարբեր ալկոհոլային կոկտեյլների բաղադրություններում։ Գոյություն ունի նաև նռան օղի, որն ունի ավելի քաղցր համ։ Լցնովի օղին սովորաբար արտադրվում է յուրօրինակ բաղադրատոմսերով ու բաղադրիչներով և նախընտրելի է շատերի կողմից։
Օղու «շոթեր»
Օղին վայելելու ամենատարածված ձևերից մեկն օղու «շոթերն» են։ Դրանք սովորաբար մատուցվում են սառը վիճակում և հարկավոր է ըմպել արագ։ Շոթերի պատրաստման ամենահայտնի տարբերակը շոթերի համար նախատեսված բաժակի մեջ օղի լցնելն է։ Սակայն ընդունված է նաև ներառել այլ բաղադրիչներ, օրինակ՝ ձիթապտուղ կամ լայմ։ Ձիթապտուղը տեղադրվում է բաժակի մեջ, իսկ լայմը բաժակի վրա՝ բերանի հատվածում։ Հաճախ, շոթերի պատրաստման համար օգտագործվում է կիտրոնի օղի՝ ցիտրուսային հավելյալ համ առաջացնելու համար։
Օղու պարունակությամբ կոկտեյլներ
Օղին լայնորեն օգտագործվում է ալկոհոլային ամենատարբեր կոկտեյլների բաղադրություններում, որոնցից մի քանիսը հասցրել են վայելել համաշխարհային ճանաչում։
Moscow Mule
Պարզ բաղադրությամբ ալկոհոլային կոկտեյլ, որն ունի թարմացնող հատկություններ։ Պատրաստելու համար անհրաժեշտ է
-
60 մլ օղի
-
120-180 մլ կոճապղպեղի գարեջուր
-
15 մլ թարմ լայմի հյութ
-
լայմ՝ զարդարման համար
Լայմի հյութն անհրաժեշտ է քամել բաժակի մեջ և ավելացնել քամած լայմի կեղևը։ Ավելացնել սառույց և լցնել օղին՝ սառեցված կոճապղպեղի գարեջրի հետ։
Cosmopolitan
Տոնական հանդիսություններին հաճախ է հանդիպում Կոսմոպոլիտեն ալկոհոլային կոկտեյլը։ Պատրաստելու համար անհրաժեշտ են՝
-
30 մլ օղի
-
20մլ լիկյոր
-
0.5 հատ կիտրոնի հյութ
Կոկտեյլը պատրաստելիս անհրաժեշտ է օգտագործել նախապես սառեցված բաժակ։ Բաժակի եզրերը թաթախել կիտրոնի փոշու մեջ։ Օղու մեջ ավելացնել սառույց և խառնել։ Իսկ հետո ավելացնել կիտրոնի հյութը և կրկին խառնել։ Ստացված խառնուրդն ավելացնել նախապես պատրաստված բաժակի մեջ։
Հայկական օղի
Հայկական օղիների շատ տարբերակներ արտադրվում են տեղական մրգերից, օրինակ՝ ծիրանից։ Այս կերպ օղին ձեռք է բերում հարուստ ու բազմաշերտ համային նոտաներ, որոնք տարբերվում են ավանդական օղու համից։
Ծիրանի հայկական օղի
Հայաստանում ծիրանն առատ է, իսկ այս մրգով թրմված օղին ձեռք է բերում քացր ու թանձր համային նոտաներ։ Ծիրանի օղին հայտնի է թարմացնող համով և կատարելապես համադրվում է տարբեր հայկական և միջազգային ուտեստների հետ։
Մեղրի հայկական օղի
Օղու այս տեսակը համադրում է մեղրն ու ծիրանը։ Համադրության շնորհիվ խմիչքը ձեռք է բերում մեղրի քաղցրությունը և ծիրանի մրգային համային նոտաները։
Օղու հարուստ տեսականին Վինո Վինոյում
Արդեն տարիներ շարունակ Վինո Վինո ալկոհոլի մասնագիտացված խանութը Հայաստանում հասանելի է դարձրել ալկոհոլային խմիչքների ամենաեզակի ու ամենաբազմազան տարբերակները։ Բացառություն չէ նաև հայկական և միջազգային արտադրության օղու տեսականին, որից յուրաքանչյուրը տարբերվում է սեփական առավելություններով և կարող է ներառվել այս կամ այն ալկոհոլային կոկտեյլների բաղադրություններում։
Այսպիսով, օղին բազմաբնույթ և յուրօրինակ ալկոհոլային խմիչք է, որը կարելի է ըմպել ինչպես առանց հավելումների, այնպես էլ հավելումների միջոցով՝ ըստ սեփական նախընտրությունների։ Իսկ Վինո Վինոյում կգտնեք Ձեր նախընտրելի օղին՝ համեղ բաղադրություններ ստեղծելու համար։