Սակեն ճապոնական ալկոհոլային խմիչք է, որը հայտնի է համերի բազմազանությամբ և որակական տարբեր մակարդակներով։ Ճապոնիայում «sake» տերմինը հաճախ օգտագործվում է որպես ալկոհոլային խմիչքների հավաքական տերմին: Իսկ խմիչքի այս տեսակին այնտեղ ասում են «Նիհոնշու»։
Խմիչքի Պատմությունը
Սակեն աշխարհի հնագույն մշակութային խմիչքներից մեկն է: Որոշ հնագիտական գտածոներ ցույց են տալիս, որ բրինձը՝ որպես մշակովի բույս, Ճապոնիա է հասել Չինաստանից մ.թ.ա. 300 թվականին, Յայոյի ժամանակաշրջանում: Այս խմիչքի բարձր որակը պահպանելու համար առաջնային նախապայման է բրնձի ճիշտ ընտրությունը, ինչպես խաղողի տեսակը՝ գինու համար։
Սովորական բրնձի տեսակները, որոնք օգտագործվում են սննդի համար, այնքան էլ համապատասխան չեն Սակե արտադրելու համար, քանի որ դրանք պարունակում են օսլայի ցածր մակարդակ։ Այդ իսկ պատճառով Սակե խմիչքը պատրաստվում է հատուկ ընտրված «Սակամեյի» բրնձից, որը պարունակում է օսլայի բարձր մակարդակ, ինչն էլ դրական ազդեցություն ունի արտադրանքի վերջնական համի վրա։
Ճապոնական Խմիչքի Դասակարգումը
Սակե խմիչքի որակը և մաքրությունը կախված է բրնձի հղկման մակարդակից։ Այսպիսով, ամենաբարձրակարգ և պրեմիում դասին պատկանող Սակե խմիչքների հղկման հարաբերակցությունը կազմում է 50% և ցածր, մինչդեռ ավելի մատչելի Սակեները կարող են ունենալ հղկման 70% կամ ավելի բարձր հարաբերակցություն։
Համերի Դասակարգման Եղանակը
Սակե խմիչքն ունի համերի հարուստ տեսականի, որոնցից յուրաքանչյուրն առանձնանում է ինչպես համային երանգների բարդությամբ, այնպես էլ դրանց նրբությամբ։ Համային տարբերությունները հիմնականում նկարագրվում են երկու տեսակով՝ քաղցր և չոր։ Իսկ քաղցրության մակարդակը որոշելու համար շատերն օգտագործում են մետրային համակարգ, որտեղ -15-ը վերագրվում է խմիչքի քաղցրության ամենաբարձր մակարդակին, իսկ +15-ը՝ ամենաչոր մակարդակին։
Ինչպես Ըմպել Սակե Խմիչքը
Սովորաբար, այս խմիչքը հիանալի համադրություն է կազմում նախուտեստների հետ։ Այն նաև կարող է համադրվել սուշիի որոշակի տեսակների (Սաշիմի, Նագիրի) հետ, որոնց կհաղորդի նոր համ, շնորհիվ իր համային նուրբ նոտաների։
Խմիչքի այս տեսակը հարկավոր է ըմպել դանդաղ, քանզի այդ կերպով կարելի է զգալ համային հարուստ նրբերանգները, բացի այդ այն դասվում է երկար վայելվող խմիչքների շարքին։ Իսկ այն «ճիշտ» ըմպելու համար անհրաժեշտ է օգտագործել փոքր բաժակ։ Բաժակի չափսի ընտրությունը պատահական չէ, քանզի հենց այդ միջոցով է հնարավոր վայելել խմիչքի համային ամբողջականությունը։ Բացի այդ, որպես հարգանքի և հյուրընկալության նշան, Ճապոնիայում ընդունված է լցնել խմիչքը մեկ ուրիշի համար։ Իսկ եթե ինքներդ եք ցանկանում փորձել խմիչքը, ապա այն պիտի ձեզ համար լցնի մեկ ուրիշը։
Խմիչքի Ջերմաստիճանը
Որոշ աղբյուրներ պնդում են, որ Սակեն նաև հաճելի է տաք վիճակում, սակայն դա թյուր կարծիք է։ Այս խմիչքի համային հարուստ նոտաներն ավելի արտահայտիչ են սառեցված վիճակում։ Ուստի ըմպել այն, նախընտրելի է սառեցված վիճակում։ Բացի այդ, նախընտրելի սառնության մակարդակը նաև կախված է խմիչքի որակից։
Սակե Խմիչքը Հայաստանում
Սակե խմիչքն իր հարուստ մշակույթի արտացոլմամբ ճանաչում է գտել Հայաստանում նույնպես։ Այստեղ հնարավոր է ձեռք բերել այս խմիչքի երեք հայտնի տեսակները, որոնց մասին կներկայացնենք ստորև։
-
MAISON TAKENO Asahi Kurabu․ Ոչ ֆիլտրված, չոր և շատ թեթև համ ունեցող ալկոհոլային խմիչք, որն ուղեկցվում է նուրբ բուրմունքով։ Համային երանգը հիշեցնում է մրգային թարմության և ալկոհոլի մեղմ համադրության։ Հիանալի համադրություն է ոստրեի և բանջարեղենի հետ։
-
MAISON TAKENO Iwai Kurabu․ Ոչ ֆիլտրված, չոր և հարուստ համ ունեցող խմիչք, որն ուղեկցվում է ինտենսիվ համային նոտաներով։ Խմիչքի տեսակն առաջարկում է թարմ և մրգային համեր, որոնք լավ համակցվում են սառեցված վիճակում՝ սպիտակ ձկան կառպաչչոյի, խորոված ձկան և բալզամիկ սոուսի հետ:
-
MAISON TAKENO Kamenoo Kurabu․ Չոր և թարմ խմիչք, որն ուղեկցվում է բալի ինտենսիվ նոտաներով և շաքարավորված նարնջի համով։ Հիանալի համադրություն է հում ձկների, բուսական նախուտեստների և սպիտակ մսի հետ։
Սակեն և Ուտեստների Համադրությունները
Թեթև և չոր համ ունեցող Սակե խմիչքը կատարյալ համադրություն է կազմում սաշիմիի, սուշիի ու այլ թեթև ուտեստների հետ։ Իսկ թեթև և քաղցր համ ունեցող Սակեն կարող է համադրվել ձկան, ծովախեցգետնի և թեթևակի տապակած ուտեստների հետ։
Հարուստ և չոր համադրությունը կարող է հարստացնել մսային ուտեստների համը, դարձնելով դրանք ավելի արտասովոր և հաճելի։