...Ցույց տալ ավելին Ցույց տալ ավելի քիչ

Հայկական Կոկտեյլներ Տեղական Երանգներով․ Ոսկեհատ Գինով և Արարատ Կոնյակով Հետաքրքիր Խմիչքներ

Հայկական Կոկտեյլներ Տեղական Երանգներով․ Ոսկեհատ Գինով և Արարատ Կոնյակով Հետաքրքիր Խմիչքներ

Հայկական խմիչքներն իրենց մեջ պոեզիայի տարրեր են պարունակում։ Դրանք կրում են խաղողի այգիների արևը, լեռնային օդի թարմությունը և հայկական հյուրընկալության ջերմությունը։ Սերունդներ շարունակ գինին և կոնյակը եղել են յուրաքանչյուր տոնակատարության մաս՝ հայկական ավանդույթների խորհրդանիշներ։ Սակայն վերջին տարիներին ինչ-որ նոր տենդենց է զարգանում Երևանի բարերում և տնային հավաքույթներում։ Երիտասարդ բարմեններն ու էնտուզիաստները վերաիմաստավորում են ծանոթ համերը՝ խառնելով տարբեր ալկոհոլային խմիչքներ մեզ հարազատ հայկական գինիների կամ կոնյակների հետ։ Այսպիսով ստեղծվում են նոր, նրբագեղ, բուրավետ, հայկական ոգով և գույներով լի կոկտեյլներ։ Դրանք միավորում են տարբեր սերունդների մարդկանց՝ մի բաժակի շուրջ հավաքելով թե՛ ավանդույթների սիրահարներին, թե՛ նոր բան փնտրողներին։ Յուրաքանչյուր կում բացում է մի նոր պատմություն՝ երբեմն հիշեցնում մանկության ծիրանի բույրը, երբեմն էլ՝ այժմյան թոհուբոհը։ Այս կոկտեյլները ցույց են տալիս, որ հայկական համերը կարող են ոչ միայն պահպանվել, այլ նաև վերածվել ժամանակակից արվեստի՝ մնալով նույնքան ջերմ ու հարազատ։ Եթե երբևէ մտածել եք, թե ինչպես հայկական երանգ հաղորդել ձեր երեկոներին, սա ժամանակակից ձևերից թերևս լավագույններից մեկն է ։

Հայկական ըմպելիքների նոր ալիքը 

Գինեգործության և կոնյակի արտադրության մեջ Հայաստանի ժառանգությունը հպարտանալու բան է։ Ոսկեհատ գինու յուրաքանչյուր շիշը կրում է դարավոր արևով համբուրված խաղողի այգիներ, մինչդեռ Արարատ կոնյակի յուրաքանչյուր կաթիլը պատմում է կաղնե տակառների և համբերատար վարպետության պատմություն։ Այժմ այս երկու լեգենդները հանդիպում են ստեղծագործական ձևերով։ Բարմենները հաճախ խառնում են գինին և կոնյակը՝ ավելացնելով տեղական մրգերի, խոտաբույսերի կամ մեղրի նրբերանգներ։ Սա նոր էջ է հայկական խմիչքների պատմության մեջ՝ մի էջ, որտեղ հին ավանդույթները հանդիպում են ավելի երիտասարդ, ավելի հետաքրքրասեր սերնդի, որը չի վախենում փորձարկումներից։ 

Ձեզ ենք ներկայացնում մի քանի հայկական կոկտեյլների բաղադրատոմսեր

  1. Ոսկեհատի փրփրուն գինի՝ թեթև, պայծառ և ոսկեգույն 

Բաղադրիչներ՝ Ոսկեհատ սպիտակ գինի, ծիրանի օշարակ, գազավորված ջուր, կիտրոնի կեղև Պատկերացրեք Դիլիջանում ամառային կեսօրը՝ սեղանին արևի շողեր, օդում զավեշալի խոսակցույուններ ու ծիծաղ։ Ահա թե ինչպիսին է Ոսկեհատի փրփրուն գինու համը։ Այս թեթև կոկտեյլը պարզ է, բայց լի հմայքով։ Խառնեք Ոսկեհատի սառեցված բաժակը ծիրանի օշարակի գդալի հետ, ավելացրեք մի փոքր գազավորված ըմպելիք՝ հետաքրքրության համար, և ավարտեք կիտրոնի կեղևով։ Ոսկեհատ խաղողը, որը հաճախ անվանում են «ոսկե հատապտուղ», այս խմիչքին հաղորդում է թարմ, թեթևակի ցիտրուսային համ։ Այն նրբագեղ է, հեշտ և կատարյալ է կիսվելու համար՝ ինչպես լավ պատմությունները։

  1. Ոսկեգույն Մանհեթեն՝ հայկական ոգով

Բաղադրիչներ՝ 5 կամ 7 տարեկան Արարատ կոնյակ, քաղցր վերմուտ(մարտինի), մեղր, անգոստուրա դառը գինի

Վերցրեք դասական Մանհեթեն, տվեք դրան հայկական սիրտ, և դուք կստանաք այս ըմպելիքը։ Վիսկին փոխարինեք Արարատ կոնյակով, ավելացրեք քաղցր վերմուտ, մի կաթիլ լեռնային մեղր և նրբորեն խառնեք սառույցի վրա։ Մատուցեք այն սառեցված բաժակի մեջ՝ նարնջի կեղևի մի փոքր կտորով։

Մեղրը հարթեցնում է կոնյակի եզրերը՝ միաժամանակ ուժեղացնելով դրա խորը կաղնու և չորացրած մրգերի երանգները։ Այն հարուստ է, նրբագեղ, տաք և մի փոքր նոստալգիկ։

  1.  Ոսկեհատ գինու և կոնյակի միաձուլում — կատարյալ հավասարակշռություն 

Բաղադրիչներ՝ հավասար մասերով Ոսկեհատ գինի և Արարատ կոնյակ, ելակի օշարակ, սառույց։ Սա հավասարակշռության մասին է՝ Ոսկեհատի թարմությունը հանդիպում է Արարատի համարձակությանը։ Ավելացրեք մի փոքր շաղգամի օշարակ, թեթևակի թափահարեք սառույցով և քամեք բաժակի մեջ։ Արդյունքը գեղեցիկ ծաղկային է՝ թավշյա տեքստուրայով, ինչպես ուժգնության և մեղմության միջև զրույց։ Սա այնպիսի խմիչք է, որը յուրահատուկ է , բայց միևնույն ժամանակ նաև պարզ։

 Ինչպես վայելել հայկական խմիչքները տանը 

Լավ խմիչքները արժանի են լավ ընկերակցության և մթնոլորտի։ Հայկական կոկտեյլները հիանալի համադրվում է պանրի, ընկույզի կամ թեթև ծովամթերքի հետ։ Արարատ կոնյակը ներդաշնակություն է գտնում մուգ շոկոլադի, ծիրանի չրի կամ նույնիսկ ընթրիքից հետո հանգիստ գրքի կողքին։ Իսկ եթե տանը ընկերների հետ գինի եք ցանկանում խմել, բայց ձեռքի տակ չունեք գինի, մի անհանգստացեք՝ արդեն կարող եք հեշտությամբ գինի պատվիրել առցանց Երևանում և վայելել այն սիրելիների և ընկերների շրջապատում։ 

Այսպիսով պարզ է դառնում որ Ոսկեհատ գինիով և Արարատ կոնյակով կոկտեյլներ պատրաստելը միայն բաղադրիչների խառնումը չէ, այլ սերունդների միաձուլումը։ Սա հնի և նորի համատեղ համն է, որը միավորվում է մեկ բաժակում։

Այսպիսով, հաջորդ անգամ, ընտրեք տեղական կոկտեյլներ պատրաստելու տարբերակներից որևէ մեկը։ Ու թող ձեր բաժակը պատմություն պատմի՝ ոսկեգույն, բուրավետ, արևշող ու պարզապես հայկական մի պատմություն։

Մնում է միայն բարձրացնենք մեր բաժակներն ու ասենք “Սալյուտ”, կամ ինչպես մենք ենք ասում՝ Կենաց՛դ։ 🥂

Հայկական Կոկտեյլներ Տեղական Երանգներով․ Ոսկեհատ Գինով և Արարատ Կոնյակով Հետաքրքիր Խմիչքներ Հայկական Կոկտեյլներ Տեղական Երանգներով․ Ոսկեհատ Գինով և Արարատ Կոնյակով Հետաքրքիր Խմիչքներ

Նորություններ mini Միջոցառումներ

Բոլոր Նորությունները