Վիսկին դարեր շարունակ եղել և մնում է արիստոկրատիայի, արվեստագետների, և սովորական աշխատավորների նախընտրելի խմիչքը:
Այն անկրկնելի խմիչք է, որը կարելի է վայելել առանձին կամ համադրել տարբեր մթերքների հետ: Վիսկին սննդի հետ համադրելը արվեստ է, որը պահանջում է որոշակի գիտելիքներ ինչպես վիսկիի, այնպես էլ տվյալ սննդի մասին:
Վիսկիի մասին
Վիսկին թորած ալկոհոլային խմիչք է, որը պատրաստվում է խմորված հացահատիկի մուրճից։ Խյուսի մեջ օգտագործվող հացահատիկի տեսակը, հնեցման համար օգտագործվող տակառի տեսակը և հնեցման տևողությունը էական դեր ունեն վիսկիի համի ստեղծման մեջ: Վիսկիի մի քանի տեսակներ կան՝ բուրբոն, շոտլանդական, իռլանդական և կանադական։ Յուրաքանչյուր տեսակ ունի իր յուրահատուկ համային պրոֆիլը, որը կարող է տարբեր լինել՝ կախված թորման ձևից, հնեցման գործընթացից և այն տարածաշրջանից, որտեղ այն արտադրվել է:
Բուրբոնը վիսկիի տեսակ է, որը պատրաստվում է առնվազն 51% եգիպտացորենի տրորից և հնեցումը կատարվում է նոր, ածխացած կաղնու տակառներում: Այն հայտնի է իր քաղցր համով՝ վանիլի, կարամելի և կաղնու նոտաներով: Լավագույն բուրբոն վիսկիներից մեկը, որը փորձել եք, Four Roses Kentucky Straight Bourbon-ն է: Այն մրգերի, ծաղկային էսենցիաների, նուրբ համեմունքների և մեղրի խառնուրդ է: Այս բուրբոնը ձեզ կպարգևի Կենտուկիի դաշտերի համն ու հոտը: Այն ունի փափուկ համ, որը պայմանավորված է տանձի և խնձորի համային երանգներով։ Բուրբոն խմելը ձեր երեկոներն ավելի հանգստացնող և գունեղ կդարձնի:
Սքոչը վիսկիի տեսակ է, որը պատրաստվում է Շոտլանդիայում և հնեցվում առնվազն երեք տարի։ Այն պատրաստված է ածիկավոր գարուց և ունի հստակ արտահայտված համ՝ տորֆի և մեղրի նոտաներով: Եթե դեռ չեք գտել ու անհամբեր սպասում եք գտնելու ձեր սիրելի սքոչը, ապա ձեր բախտը բերել է, քանի որ մենք ձեզ ենք ներկայացնելու երբևէ եղած լավագույն սքոչը: Arran Single Malt սքոչը՝ 10 տարվա հնեցմամբ, կդառնա այդքան երկար փնտրած խմիչքը: Այս սքոչը, որ համարվում է անկրկնելի շոտլանդական վիսկի, իր մեջ պարունակում է գեղատեսիլ կղզու յուրահատուկ համը և հանդիսանում է Շոտլանդիայի ամենալավ վիսկիներից մեկը: Այս սքոչն ունի վանիլային քաղցրություն և պղպեղի համեմունքի համային երանգներ, որոնք այն յուրահատուկ են դարձնում մյուս տեսակների մեջ: Այն դասական ցիտրուսների և մրգերի խառնուրդ է:
Իռլանդական վիսկի փորձելը նույնպես համարվում է հիանալի փորձառություն վիսկիների աշխարհում։ Իռլանդական վիսկին պատրաստվում է գարու խառնուրդից և հնեցվում է կաղնե տակառներում: Այն ունի հարթ և նուրբ համ՝ վանիլի, մեղրի և տապակած փայտի նոտաներով: Լավագույն վիսկիներից մեկը, որն առաջարկում է Իռլանդիան, Ջեյմսոնն է: Jameson Irish Whiskey-ն եռակի թորած իռլանդական վիսկի է, որը հնեցվում է կաղնե տակառներում առնվազն 4 տարի: Այն աշխարհի №1 իռլանդական վիսկին է, որը վայելում են բոլոր երկրներում, ամեն առիթով: Այս հասանելիության լավագույն կողմը այն է, որ բոլորը կարող են փորձել տարբեր վիսկիներ։ Գնել վիսկի, հնարավոր է ամենուր, ինչն էլ ավելի հետաքրքիր է դարձնում փորձառությունը։ Զարմանալի չէ նաև, որ դուք կարող եք գտնել ցանկացած վիսկի առցանց:
Վիսկիի և սննդի համադրումը
Այժմ, երբ մենք պարզեցինք վիսկի խմիչքի հիմունքները, եկեք ուսումնասիրենք որոշ առանձնահատուկ համադրումներ, որոնք վստահաբար տպավորելու են ձեր հյուրերին:
Բուրբոն և խորոված. Բուրբոնի քաղցր, ծխային համը հիանալի կերպով զուգորդվում է խորովածի համարձակ համերի հետ: Փորձեք համադրել բուրբոնը ապխտած կողերի կամ խոզի մսի հետ:
Շոտլանդական վիսկի՝ սքոչ և ապխտած սաղմոն. Շոտլանդական վիսկիի ծխային համը լավ համակցվում է ապխտած սաղմոնի համի հետ: Համեղ նախաճաշի համար փորձեք Arran Single Malt -ի պես տորֆային շոտլանդացուն համադրել ապխտած սաղմոնի հետ:
Իռլանդական վիսկի և շոկոլադ. Իռլանդական վիսկիի հստակ, նուրբ համը լավ համակցվում է շոկոլադի հարուստ համի հետ: Փորձեք Ջեյմսոնի նման իռլանդական վիսկին համադրել մուգ շոկոլադի մի կտորի հետ՝ համեղ աղանդերի համար:
Բուրբոն և պանիր. Պանրի հարուստ, յուղալի համը լավ համակցվում է բուրբոնի քաղցր, ծխային համի հետ: Փորձեք համադրել Four Roses Kentucky Straight -ի նման բուրբոնը հնեցված չեդդեր կամ գաուդայի ափսեի հետ՝ հիանալի խորտիկի համար:
Վիսկիի և ուտեստների համադրումները կապված են ավելի նուրբ համեր գտնելու հետ: Հասկանալով վիսկիի և սննդամթերքի համային պրոֆիլը, դուք կարող եք ստեղծել ներդաշնակ համադրություն, որը բարձրացնում է երկուսի համը: Անկախ նրանից՝ դուք համադրում եք բուրբոնը խորովածի թե իռլանդական վիսկին շոկոլադի հետ, կան համեղ և կրեատիվ վիսկիների և սննդի համադրման անսահման հնարավորություններ: