Վիսկի արտադրող երկու ամենահայտնի երկրներից են Ճապոնիան և Իռլանդիան։ Երկու երկրները ներկայացնում են հարուստ և յուրահատուկ համով օժտված վիսկիների լայն տեսականի, որը հասցրել է իր տեղը գտնել համաշխարհային շուկայում։ Ուսումնասիրելով վիսկիի պատմությունը, կանգ ենք առել երկու լավագույն վիսկիների նախապատմության վրա, որոնք են վիսկի Nikka-ն և վիսկի Jameson-ը։ Նրանց տարբերությունը կայանում է արտադրող երկրների միջև: Nikka վիսկին հայտնի է իր ճապոնական արմատներով, մինչդեռ Jameson-ը՝ գալիս է դեռ հին Իռլանդիայից։ Վերանայելով պատմությունը, առանձնացրել ենք այս վիսկիների մի քանի նշանավոր առանձնահատկություն, որոնցով կիսվում ենք նաև ձեզ հետ։
Գլխավոր Տարբերությունները
Ասում են, որ ճապոնական վիսկին երբեմն նման է շոտլանդական վիսկիին։ Շոտլանդիայում թորման գործարանները հիմնականում գտնվում են կղզիներում և ափամերձ տարածքներում, իսկ տորֆն օգտագործվում է ածիկավորման փուլում՝ գարին բնական պայմաններում չորացնելու համար: Ճապոնացի արտադրողները նույնպես օգտագործում են տորֆացված գարի, սակայն դա անում են ավելի փոքր չափաբաժիններով, քանի որ շատ խմորարաններ գտնվում են մեծ բարձրության վրա:
Ահա թե ինչու են այս երկու վիսկիները երբեմն ունենում համային նման նոտաներ։ Իսկ թեթև համ ունեցող վիսկին ստացվում է ավելի ցածր ճնշմամբ թորելու արդյունքում։
Իռլանդական Վիսկի
Իռլանդական վիսկին Եվրոպայում առաջին թորած ըմպելիքներից մեկն է, որը հայտնվել է 12-րդ դարում։ Մ.թ.ա. մոտ 1000 թվականին Իռլանդացի վանականները ճանապարհորդություն են կատարել դեպի հարավային Եվրոպա և վերադարձել թավշյա օծանելիքի պատրաստման հմտություններով: Իսկ իռլանդացիներն այդ հմտությունները վերափոխել և ստացել են խմելի ոգելից խմիչք։ Ժամանակի ընթացքում նրանց հաջողվել է կատարելագործել վիսկիի արտադրման հմտությունները, որոնցից ամենահայտնին՝ ըմպելուց առաջ խմիչքի պահպանումն է մինչև 3 տարի։ Քանզի իռլանդացիները համոզված են, որ այդ դեպքում վիսկին ձեռք է բերում ավելի հարուստ համ։
Իսկ 2016 թվականի հունվարի 29-ի դրությամբ Իռլանդիայում գործում է հատուկ օրենք, որն իրենից ենթադրում է Իռլանդական վիսկիի արտադրման, պիտակավորման և շուկայավորման վերաբերյալ մի շարք կանոններ, որոնք հետևում են վիսկիի համապատասխանության պահպանմանը Գյուղատնտեսության դեպարտամենտի 2014 թվականի իռլանդական վիսկիի տեխնիկական ֆայլին:
Օրենքներից որոշները վերաբերում են իռլանդական վիսկիի արտադրման գործընթացին․ օրինակ, վիսկին պիտի պատրաստվի ածիկավոր հացահատիկային խյուսից։
Այլ կետեր վերաբերում են իռլանդական վիսկիների դասակարգմանը։ Ըստ տեխնիկական ֆայլի, Իռլանդական խմիչք է համարվում Իռլանդիայում (ներառյալ Հյուսիսային Իռլանդիայում) արտադրված վիսկին, որը կարող է լինել մի քանի տեսակի․
-
Pot Still Irish Whiskey կամ Irish Pot Still Whiskey․ Իռլանդական վիսկիի տեսակ, որը պատրաստված է ածիկի և անածիկ գարու խառը խյուսից՝ թորված մեկ կաթսայի մեջ։
-
Malt Irish Whiskey կամ Irish Malt Whiskey․ Իռլանդական վիսկիի մեկ այլ տեսակ, որը պատրաստվում է կաթսաների մեջ՝ օգտագործելով 100%-անոց ածիկավոր գարի։
-
Grain Irish Whiskey կամ Irish Grain Whiskey․ Վիսկիի այս տեսակը ստանալու համար գործում են պատրաստման մի քանի փուլեր, որոնք իրենցից ներկայացնում են ցորենի մաքրում՝ 150°C ջերմաստիճանով, խմորում, թորում, և այլն։
Վիսկի 40 Jameson 4.5լ Իռլանդիա․ համերի կատարյալ համադրություն, որը շեշտում է վիսկիի արտադրության մասնագիտացված և փորձառու հմտությունների դրսևորումը։
Վարագույրի Հետևում
Jameson վիսկին իռլանդական ամենասիրված վիսկիներից մեկն է, որը հայտնի է իր երկար ու հարուստ պատմությունով: Ընկերությունը ստեղծվել է 1780 թվականին Ջոն Ջեյմսոնի կողմից, ով ամուսնացած էր և ուներ երեխաներ: 1805 թվականին, նրա որդին՝ Ջոն Ջեյմսոն 2-րդը, միացավ նրան վիսկիի արտադրության գործընթացում և հենց նույն թվականին ժառանգեց ընտանեկան բիզնեսի վերահսկողությունը։
Ընկերությունն էլ ավելի բարգավաճեց որդու օգնությամբ, իսկ 1851 թվականին Ջոն Ջեյմսոն 2-րդն էլ իր հերթին՝ ընկերությունը փոխանցեց իր որդուն Ջոն Ջեյմսոն 3-րդին։ Այսպիսով, տարիներ շարունակ բարգավաճելով, ընկերությունը հասավ նոր վերելքների և գրավեց հանրության ուշադրությունը։ 1988 թվականին գրանցվեց նոր համագործակցություն, ինչի շնորհիվ էլ վիսկիի արտադրության գործընթացին ավելացան համային նոր տարբերակներ։
Այժմ բրենդը հայտնի է իր համային հարուստ գամմայով, որն արտահայտված է լավագույն Jameson շշերում։ Պրակտիկ և մատչելի ընտրություն, որը պարունակում է նախորդ դարվա պատմությունը։ Կայքում կարող եք ծանոթանալ Jameson վիսկիի հարուստ տեսականուն և դրանց արժեքներին։
Ճապոնական Վիսկիի Հայտնագործումը․ Վիսկի Nikka
Տարիների ընթացքում վիսկի արտադրող բազմաթիվ ընկերություններ ձգտում էին բարելավել խմիչքի արտադրության որակը, շուկային առաջարկելու համար լավագույնը: Նրանցից մեկը ճապոնական Nikka բրենդն է, որն այժմ հանդես է գալիս յուրահատուկ համով և մասնագիտացված մոտեցմամբ։ Ապրանքանիշը հիմնադրվել է Տոկիոյում, իսկ տարիներ անց իր կայուն տեղը գրավել համաշխարհային շուկայում։
Հիմնադիրը Մասատակա Տակեցուրուն էր, ով իր կյանքը նվիրել է Ճապոնիայում իրական վիսկի արտադրելու գործընթացին։ Հարուստ փորձի և շարունակաբար նոր հմտությունների զարգացման շնորհիվ Մասատակային հաջողվել է ստեղծել սեփական անկրկնելի ոճը, որն այժմ վայելում են ամբողջ աշխարհում։
Nikka Վիսկին Հիմա
Մեր օրերում շուկային հասանելի է ածիկից և ցորենից պատրաստված վիսկիի հարուստ համադրությունը, որն արտադրվում է Nikka-ի երկու ածիկային խմորարաններում՝ Յոյիչիում և Միագիկյոյում: Բրենդը ներկայացնում է վիսկիի մի քանի տեսակ, որոնցից յուրաքանչյուրն ունի իր յուրահատկությունը և համային հարստությունը:
Վիսկիի բազում սիրահարներ իրենց նախապատվությունն են տալիս Nikka From The Barrel-ին։ Տեսակով խառնված վիսկի, որը թողարկվել է 1985 թվականին: Վիսկիի այս տարբերակը ստեղծելու գաղափարը լիարժեք համերի և հարուստ վիսկիի համի արտահայտման զարգացումն էր, որի արտադրությունը գերազանցեց բոլորի ակնկալիքները:
Եզրափակելով միտքը, յուրաքանչյուր պրեմիում վիսկի ներկայացնում է ոչ միայն հատուկ խմիչքի բարձրորակ մատուցում, այլ նաև հարուստ պատմություն, մշակույթի և դարերի ընթացքում բազմաթիվ համագործակցությունների համ: Ի դեպ, վիսկիի համադրությունը մի շարք ուտեստների հետ գերադասվում է շատերի կողմից, իսկ թե ինչպես ստեղծել կատարյալ համադրություն, անդրադարձել ենք հետևյալ հոդվածում։
Վիսկիի ծագման երկիրը մատնանշում է խմիչքի որակը և հարուստ համը, անկախ նրանից թե դա հնագույն Իռլանդիայի վիսկին է, թե ճապոնական լավագույն Nikka վիսկին։ Իսկ վիսկիի պատվիրում կարող եք կատարել կայքում մշտապես առկա հարուստ տեսականուց։