Գինիների աշխարհում կողմնորոշվելը երբեմն կարող է պահանջել գիտելիքների որոշակի պաշար, ինչն էլ տալիս է երկար մտորումների տեղիք։ Այնուամենայնիվ, հնարավոր է ստանալ գինու և ուտեստի այնպիսի համադրություններ, որոնք երկար կհիշվեն յուրաքանչյուրի կողմից։
Գաղտնիք չէ, որ որոշ ուտեստների հետ համադրելի է միայն սպիտակ գինին։ Իսկ ինչպե՞ս առաջնորդվել խմիչքի ընտրության հարցում։ Ստորև կքննարկենք և կուսումնասիրենք։
Սպիտակ Գինու ընտրության մի քանի սկզբունք
Սպիտակ գինի ընտրելիս անհրաժեշտ է հաշվի առնել անհատական նախասիրությունները և հասկանալ տարբեր գինիների առանձնահատկությունները։ Իսկ ամենագլխավորը՝ ուշադրություն դարձնել գինիների համային նոտաներին, որոնցից յուրաքանչյուրը հիանալի համադրություն կկազմի այս կամ այն ուտեստի հետ։ Այսպիսով, սպիտակ գինի ընտրելիս կարող եք առաջնորդվել հետևյալ գործոններով։
-
Սպիտակ գինիների տարբերությունը․ Հայտնի է, որ յուրաքանչյուր գինի օժտված է յուրահատուկ համով, որը կարող է լինել ինչպես չոր և բարձր թթվայնությամբ, այնպես էլ թեթև ու քաղցր նոտաներով։ Անձի սեփական նախընտրությունը նույնպես կարևոր դեր ունի։
-
Գինու համը․ Գինին ընտրելիս անհրաժեշտ է հաշվի առնել մատուցվող սնունդի տեսակը։ Օրինակ նրբահամ ուտեստի դեպքում առավել նախընտրելի է պարզ համահոտային սպիտակ գինի ընտրել, որը կարող է դառնալ կատարյալ համադրություն և լրացնել տվյալ ուտեստը։ Մինչդեռ ծանր բաղադրությամբ ուտեստների դեպքում, ցանկալի է ավելի հարուստ համային նոտաներ պարունակող սպիտակ գինին։
-
Թթվայնության մակարդակը․ Սնունդի հետ համադրելիս մեծ ազդեցություն ունի նաև գինու թթվայնության մակարդակը․ բարձր թթվայնությամբ գինիներն ավելի լավ են համակցվում ծովամթերքի և աղցանների հետ, իսկ ցածր թթվայնությամբ գինիները լրացնում են սպիտակուց պարունակող ուտեստները:
-
Քաղցրության մակարդակը. Սպիտակ գինիներն ունեն ինչպես չոր, այնպես էլ քաղցր համ։ Չոր և քաղցրահամ գինիները հիանալիորեն համադրվում են կծու սնունդի կամ աղանդերի հետ՝ հաղորդելով սնունդին կատարյալ համային համադրություն։
Սպիտակ գինիների տեսակները և դրանց համադրությունները
Ստորև կխոսենք գինիների 5 տեսակների մասին, որոնք ընթրիքին հաղորդում են նոր ու նրբերանգ համ։
1. Kris Pinot Grigio. Դասական Ընտրություն
KRIS Pinot Grigio ունի նուրբ և թարմեցնող համ, ծաղիկների և մեղրի նոտաներով։ Բաց դեղնավուն գույնով և կանաչավուն փայլով, գրավիչ ակացիայի ծաղիկների, ցիտրուսային , ծիրանի և նուշի երանգներով։ Խորհուրդ է տրվում համադրել աղցանների, տապակած բանջարեղենների, ռիզոտտոյի, թեթև մակարողենի, սպիտակ մսի կամ սաղմոնի հետ։
2. FANTINI Trebbiano D'Abruzzo. Իտալիայի Աստղ
Այս գինին սկիզբ է առել Իտալիայի Աբրուցո շրջանում և առանձնանում է քաղցր նրբերանգներով, մասնավորապես՝ դեղձի և նուշի։ Գինին հրաշալիորեն համադրվում է սպիտակ մսի, հյութալի տապակված հավի հետ։ Հաճելի համադրություն կարելի է ստանալ նաև պանրի նախընտրելի տեսակների հետ։
3. SAN MARZANO Edda Bianco Salento IGP. Հարավի Ջերմություն
Ծղոտագույն, ոսկեգույն փայլով, ծաղկային, դեղձի և նուրբ վանիլային բույրերով։ Հարուստ է իր նրբությամբ և թարմությամբ։ Այս գինին հիանալի համադրվում է նախաուտեստների, ձկան և պանրի հետ։
4․ YACOUBIAN-HOBBS White Blend. Հայկական Սպիտակ Գինի
Այս գինին կարող է զարմացնել իր բուրմունքի բազմաշերտությամբ՝ շնորհիվ ավանդական և ժամանակակից գինու պատրաստման յուրահատուկ համադրության։ Թարմեցնող սեխին և կանաչ խնձորին փոխարինելու են գալիս նուշի, լայմի բույրերը, որոնք ունեն երկարատև հետհամ։ Գինին կարելի է համադրել Արևելյան ուտեստների, թաբուլեի հետ, որոնք կստեղծեն համերի գեղեցիկ սիմֆոնիա։
5. CAPRAE Dry White. Երիտասարդության շունչ
Գինու համը բացվում է փուլ առ փուլ․ զգում ես գինու բնական ծագումը, աննշան դառնությունը, իսկ հետո՝ երկարատև, անմոռանալի հետհամը։ Սա ընթրիքի Ձեր իդեդալական տարբերակն է՝ լավագույնս համադրելով ծովամթերքի, պանրի և շատ այլ ուտեստների հետ։
Ինչպես Մատուցել Սպիտակ Գինին
Այժմ ուսումնասիրենք սպիտակ գինու մատուցման եղանակները։
-
Ջերմաստիճան․ Յուրաքանչյուր գինի պահանջում է պահպանման տարբեր մոտեցումներ, ուստի անհրաժեշտ է ուսումնասիրել գինիների պահպանման կանոնները։ Այսպիսով, սպիտակ գինին հարկավոր է մատուցել 7-10°C։ Որը կտա այս տեսակի գինիների լավագույն համահոտային հատկանիշները։
-
Համային հավասարակշռություն․ Սպիտակ գինի ընտրելիս առաջնորդվում ենք համային հավասարակշռությամբ։ Կարևոր է, որ խմիչքն ու զուգակցող սնունդը ստեղծեն կատարյալ համադրություն։
-
Սոուսի ընտրությունը․ Սոուսների ընտրությունը ևս կարևորովում է։ Ցանկացած սոուս, որպես համային լրացում, սննդին բերում է փոփոխություններ և նոր համադրություններ։ Այդ իսկ պատճառով սոուսով ուտեստների դեպքում գինու ընտրությունը պետք է կատարել գրագետ։ Եթե ուտեստը որևէ պաստա է, ապա գինու ընտրություն կարող եք նաև կատարել օգտվելով գինիների և պաստայի զուգակցման աղյուսակներից, կամ ուղղակի սկսել Don Antonio պաստայից, որը հիանալի սկիզբ է գինու սիրահարների համար։
Սպիտակ գինիների և սնունդի ճիշտ համադրությունն անշուշտ համային կատարյալ վայելք կապահովի յուրաքանչյուրին։ Գինիների տեսակների և դրանց համադրությունների անվերջ հնարավորություններից տեղեկացված լինելը կնպաստի հասնելու համային նոր բարձունքների։ Խմիչքի տեսակ, որը նաև բազում տոնախմբությունների հիմնաքարն է, ունի հարուստ պատմություն և բազմազան տեսականի։
Հիմա, երբ արդեն ծանոթ եք սպիտակ գինու ընտրության նրբություններին և համադրության սկզբունքներին, կարող եք նաև ուսումնասիրել խաղողի լավագույն տեսակները, որոնցից ստացվում է հիանալի գինի։ Հղումով կգտնեք գինու ստեղծման հետաքրքիր փաստեր, ինչպես նաև խաղողի ամենահայտնի տեսակները, որոնցից ստեղծվում են բոլորիս կողմից սիրված հայտնի գինիները։